File 11.12.2015 9.43.42

PsT, kirjailija Taina Kuuskorvelle ja toimittaja Juho Heikkiselle on tänään myönnetty Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto tietokirjasta Psykologiset testit ja testaukset – Tosiasiat, uskomukset ja pelot. Palkinto on yksi arvostetuimmista viestinnän alalla annettavista huomionosoituksista, ja se myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alueella tehdystä, yhteiskunnallista keskustelua herättävästä ja merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä. Valtionpalkinnon myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä. 

Psykologiset testit ja testaukset – Tosiasiat, uskomukset ja pelot käsittelee jo vuosisadan ajan maailmanlaajuista keskustelua nostattanutta aihetta monipuolisesti ja tavalla, jota ei Suomessa ole ennen nähty. Kirja onkin ensimmäinen kotimainen ja suomenkielinen kattava teos aiheesta.

– Psykologinen testaaminen koskettaa valtavaa määrää ihmisiä joka vuosi, mutta siitä huolimatta maallikoiden tietämys ilmiöstä on useimmiten varsin hataralla pohjalla. Koska ihmisillä ei ole tarpeeksi puolueetonta tietoa aiheesta, testaaminen ja testi nostattavat usein vahvoja tunteita. Kirjamme on osaltaan paikannut tätä epäkohtaa, Kuuskorpi sanoo.

Tietokirja julkaistiin heinäkuussa 2014 Luovin Oy:n kustantamana, ja se on herättänyt laajasti kiinnostusta huolimatta siitä, että sen takaa on puuttunut suuren kustantamon markkinointikoneisto.

– Hienointa tässä on, että voittajia valitessa on keskitytty teosten saaman julkisuuden ja myyntilukujen sijasta niiden sisältöön sekä merkittävyyteen. Tämä palkinto on huomionosoitus ennen kaikkea laadukkaalle tietokirjoittamiselle, Heikkinen toteaa.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaettiin tänään Helsingissä Tieteiden talolla ja ne ojensi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Palkinnon sai kahdeksan tekijää/työryhmää, joista kahdelle myönnettiin elämäntyöpalkinto. Palkinnon suuruus on 15 000 euroa, elämäntyöpalkinnon 20 000 euroa.

Voittoteoksen voi hankkia kirjakaupoista tai suoraan kustantajalta: http://www.luovin.com.