Viime viikonloppuna Luovimen kirjailijoiden luotsaama Juonenpunojat-dekkarikurssi kokoontui toisen kerran. Perjantaina tulevat dekkaristit pääsivät tutustumaan patologian ja oikeuslääketieteen tiloihin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa, jossa kurssilaiset saivat hyödyllistä tietoa muun muassa kuolemansyyn tutkinnan vaiheista, myrkytyksen merkeistä sekä ruumiinavauksessa käytettävistä työkaluista. Näytillä olivat muun muassa suolisakset, sepelvaltimosakset sekä raitisilmakypärä. Vierailua luotsasivat oikeuslääkäriksi erikoistuva patologi Katri Virtanen ja obduktioteknikko Jiri Gustafsson. Kumpikin vakuutti, että rikoskirjoista poiketen ruumiinavauksia tekevät ovat hyvinkin tavallista ja iloista väkeä.

Yksi mielenkiintoisista – ja monelle uusista – tiedoista oli, että ruumiinavauksen läpikäyneet vainajat päätyvät hautaan aivot vatsassaan. Havainnollistavasta ja konkreettisesta esityksestä huolimatta jokainen pääsi ulos laitokselta omin jaloin ja hyvinvoivana.

Lauantaina vierailulle saatiin aikaisemmiltakin vuosilta tuttu MTV:n rikostoimituksen päällikkö ja rikoskirjailija Jarkko Sipilä. Jarkko kertoi kirjojensa hahmoista ja aiheista sekä siitä, millaisen prosessin lopputuloksena romaani syntyy. Omassa työssään tärkeäksi työkaluksi hän on todennut niin sanotun luurangon kokoamisen. Luuranko on paperille ennen varsinaista kirjoittamistyötä luotu tarinan rakenne, johon juonen eteneminen on kirjoitettu muistiin. Lisäksi hän painotti muun muassa yksityiskohtien paikkansapitävyyden merkitystä poliisiromaaneissa. Onko poliisi uskottava, jos hänen virka-aseensa on revolveri?

Seuraavan kerran kurssilaisten kanssa kokoonnutaan toukokuussa jännittävissä merkeissä, sillä tarkastelun alla ovat dekkaristin temput saada lukija jännityksen pauloihin.