Suosittu dekkaristien ja rikoskirjailijoiden täsmäkoulutus järjestetään jälleen keväällä 2018 Turussa. Punomme juonia, kalistamme käsirautoja ja rakennamme luurankoja jännittävien ja verevien kirjoitussessioiden lomassa. Kurssilla on mukana useita maamme eturivin rikoskirjailijavieraita. Käy tutustumassa kurssin sisältöön ja ilmoittaudu mukaan Rikostelu-kurssillemme. Luovin Oy:n kouluttajat ovat mukana toteuttamassa Turun yliopiston luovan kirjoittamisen kannatusyhdistyksen Luovuksissa-koulutuksia.

Rikostelu – dekkaristin ja rikoskirjailijan täsmäkoulutus 2018

Dekkaristin ja rikoskirjailijan tärkeimpiä taitoja ovat rikostelu ja juonien punominen. Mielikuvitus on käännettävä rikoksen polulle. Johtolankoja on osattava punoa pääjuoneen riittävästi ja taitavasti. Punaista lankaa ei saa kadottaa eikä sotkea. Vihjeiden vyyhtiä on osattava pyöritellä tekemättä umpisolmuja.

Luovan kirjoittamisen seuraava dekkaristin ja rikoskirjoittajan täsmäkoulutus Rikostelu käynnistyy keväällä 2018.

Luova kirjoittaminen on nostanut koko ajan suosiotaan ja dekkareitakin luetaan enemmän kuin koskaan. Mikäli haaveilet oman dekkarin tai rikoskirjan kirjoittamisesta, tutustu koulutussuunnitelmaan alla ja ilmoittaudu mukaan kurssille, jonne mahtuu mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä korkeintaan 14 tavoitteellisesti rikoskirjan kirjoittamiseen tähtäävää juonenpunojaa.


Koulutuksen sisältö

1) Lauantai 10.2.2018 klo 10–16, Kaivokatu 12, Turku.
Aloituskerta: Rikosten äärellä

Päivän kirjailijavieraana luennoi kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, joka on suositun historiallisen Björk-rikoskirjasarjan kirjoittaja. Miten hänen kirjansa syntyvät ja asettuvat rikoskirjallisuuden kenttään?

Kirjoittamisen taito -osuudessa kirjailija Taina Kuuskorpi ohjaa dekkaristin perustyökalujen ääreen. Tarkastelussa ovat sankarit ja viholliset, kerrontaratkaisut ja rikoskirjoittamisen ominaispiirteet tekstissä.

Tavoitteena on, että jokainen esittelee tarinansa rikollisen ja rikoksen sekä tunnistaa tulevan rikoskirjansa tyylilajin.

Osallistujille on toimitettu ennakkotehtävät tammikuussa. Tehtävät palautetaan 1.2. mennessä. Ennakkotehtävät käsitellään kurssipäivänä ryhmässä.

2) Perjantai 9.3.2018, kellonaika vahvistuu myöhemmin. Turku.
Tutustumiskäynti Turun käräjäoikeuteen.

Vierailun isäntänä apulaissyyttäjä Jesse Jokinen. Millainen on syyttäjän rooli rikostutkinnassa? Miten rikostutkintaa ohjataan, todisteet tarkentuvat ja paha saa palkkansa?

Lauantai 10.3.2018 klo 10–16, Kaivokatu 12, Turku.
Rikosromaanin suunnittelu ja juoniminen.

Kirjailijavieraana on MTV:n rikostoimituksen päällikkö, rikoskirjailija Jarkko Sipilä, jonka Takamäki-sarja on suomalaisen poliisiromaanin kivijalkoja. Millaiset rikokset kiinnostavat ja kantavat romaanin mitan? Miten rikosromaanin luuranko rakennetaan?

Kirjoittamisen taito -osuudessa kirjailija Taina Kuuskorpi avaa jännitteen syntyä. Tarkastelussa ovat lukijan huomioiminen, rikosromaanin kokonaisrakenne ja juonien punominen.

Tavoitteena on hahmottaa tulevaa tarinaa sen koko mitassa keskeisine juonenkulkuineen ja käänteineen.


3) Lauantai 7.4.2018 klo 10–16, Kaivokatu 12, Turku.
Viiltävän terävä kynänjälki ja tiukka ote henkilöhahmoista.

Kirjailijavieraana on yliopisto-opettaja, kirjailija Niina Repo, joka tuo kaunokirjalliset tehokeinot myös rikoskirjoittajan työkalupakkiin. Miten rikosromaaniin kirjoitetaan vereviä yksityiskohtia ja aistivoimaisia kohtauksia? Millainen teksti menee lukijan iholle ja sen alle?

Kirjoittamisen taito -osuudessa kirjailija Taina Kuuskorpi ohjaa tehokkaaseen ilmaisuun ja kauniiseen kieleen. Viilaamme myös pilkkuja tarpeen mukaan.

Tavoitteena on kehittää ja monipuolistaa kunkin kirjallista ilmaisua ja tunnistaa lukijaan vaikuttavan kirjoittamisen keinoja.


4) Perjantai 11.5.2018, iltapäivä (tarkentuu myöhemmin). Turku.
Tutustumiskäynti tai erikoisasiantuntijan luento (ilmoitetaan myöhemmin)

Lauantai 12.5.2018 klo 10–16, Kaivokatu 12, Turku.
Käsirautoja ja kääntöveitsiä. Tehopaketti poliisin työstä.

Kirjailijavieraana on vakuutusetsivä ja rikoskirjailija Christian Rönnbacka, jonka Hautalehto-sarjassa poliisityön faktat ovat raudanlujat. Luvassa vankka poliisipäivä. Faktaa ja faktan kirjoittamista fiktioon poliisin työssä ja työmailla. Tutustumme teleskooppipamppuun ja käsirautoihin.

Kirjoittamisen taito -osassa Kirjailija Taina Kuuskorpi käsittelee rikosromaanin tapahtumien ja hahmojen uskottavuutta. Pohdimme myös mikä on miljöiden ja tunnelman merkitys rikosromaanissa.

*** Kesäkauden vireä ja tehokas kirjoitustauko. Käsikirjoitukset työn alla.


5) Lauantai 25.8.2018 kello 10–16, Kaivokatu 12, Turku.
Päätöspäivä: Mitä tulikaan tehtyä?

Käsikirjoitusten viilaus ja teroittaminen. Jokainen osallistuja saa henkilökohtaista palautetta käsikirjoituksestaan ja kirjoitustyylistään. Miten tästä eteenpäin? Kirjailijavieraana Niina Repo, joka tarjoaa ideoita kirjoittamisblokin selättämiseen, ravistelee esiin kirjoittajien luovuutta sekä opastaa kirjalliselle kentälle lähestymään kustantamoita.

Koulutuksessa panostamme tavoitteelliseen kirjoittamiseen, tietojen ja taitojen kartuttamiseen sekä motivaation ylläpitämiseen yhteishengen voimalla.

Osallistujilta ei edellytetä olemassa olevaa käsikirjoitusta, mutta kirjoittaja saa koulutuksesta enemmän hyötyä, mikäli hänellä on jo koulutukseen tullessaan suunnitelma tavoitteena olevasta tarinasta ja / tai käsikirjoitustekstiä, jota lähteä parastamaan.

Kurssi on suunniteltu dekkareita tai rikos- ja jännityskirjallisuuden pitkää proosaa kirjoittaville. Kohdejoukkoon kuuluvat rikosromaania suunnittelevat ja ideoivat kirjoittajat. Kurssille voivat osallistua sekä ammatikseen että harrastuksena, mutta tavoitteellisesti pitkää proosaa kirjoittavat.


Kurssin hinta:
Kurssimaksu 1290 euroa (sis. alv.).

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:
Kurssille mahtuu mukaan 10–14 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja kurssi toteutetaan, mikäli vähimmäisosallistujamäärä täyttyy.

Viimeinen ilmoittautumispäivä on 5.1.2018.

Lisätietoja ja sitovat ilmoittautumiset osoitteeseen taina.kuuskorpi@dnainternet.net tai puhelimitse 040 555 0111.